DDAFA/DDAMA

Dutch Digital Art Fair Almere

In Almere wordt de eerste digitale kunstbeurs van Nederland georganiseerd op de 5e verdieping van het WTC Almere en andere geschikte locaties. 1
Hiernaast worden in de aanloop meerdere (educatieve) digitale kunstprojecten uitgevoerd om de bewoners van Almere met deze kunstvorm bekend te maken en te betrekken bij de beurs.
Dutch Digital Art Fair Almere (DDAFA)13, 14, 15 en 16 oktober 2016

WTC Almere

Connecting creativity and technology is the future

2DDAMA Foundation/Bureau voor Kunstprojekten, Almere

De wereld van de hedendaagse kunst, ontstaan door digitale technieken, is uitgesproken hot, bruisend, vernieuwend, geëngageerd en ongelofelijk spannend. Het lijkt alsof de ene helft van de wereld alsmaar zit te spelen met smartphones en games. Ondertussen zijn kunstenaars, filosofen en artiesten juist met hele  andere aspecten van de digitale wereld bezig: de wereld, die ons overspoelt en ons verplicht en consequenties heeft, die we nog nauwelijks kunnen bevatten. In hun werk stellen zij vragen, zijn zij met toekomstvisies bezig, trachten zij te beschermen en ons wakker te maken voor zaken, waar we ons nauwelijks bewust van zijn.

Terwijl de wereld van kunstcircuits als musea steeds platter lijkt te worden, is de wereld van digital art een internationaal, bruisend fenomeen, waarin wat er gebeurt grenzeloos is en mogelijkheden eindeloos. Kunstenaars hebben altijd de grenzen van media afgetast. Dat doen zij ook op ICT gebied. Zo ontstaan fascinerende, schitterende kunstvormen, die in alle poriën van de samenleving doordringen, evenals digitale ontwikkelingen dat doen. Kunstenaars houden zich enerzijds bezig met de fascinerende beelden en kunstvormen, die dat oplevert, maar wijzen ons ook op de gevolgen voor samenleven, geluk, economische gevolgen dan de digitale gevangenis, waar de mensheid massaal in beland is. DDAFA biedt toegang tot deze beelden en discussies.

Sinds het begin van de computer zijn kunstenaars als Peter Struycken, Nan Hoover, Lydia Schouten al museaal actief met video en multimedia. Toen was hun werk al een feest. Sindsdien is dat digital art feest alleen maar diverser, internationaler en grootser geworden.

DDAFA is de gelegenheid en de plek om die enorme stroming aan digital art potentie, die veelal aan musea voorbij gaat, in contact te brengen met de in musea wel bekende digital art kunstwereld.

Bij digital art zijn verkoopaspecten veelal anders dan bij kunstwerken als schilderijen en sculptuur. Het organiseren van een Digital Art Fairis dan ook een enorm experiment om de mogelijkheden van verkoopbaarheid duidelijk te maken. In deze kunstvorm gaat veel geld om. Hoe dat in zijn werk gaat is een van de onderwerpen van DDAFA.

Bij DDAFA verbinden wij ook gerenomeerde ICT-bedrijven aan digital art kunstenaars om vernieuwende productontwikkelingen in gang te zetten. Resultaten van deze samenwerkingsverbanden worden op de beurs geporesenteerd.

Diverse curatoren en kunstenaars en kunstinstellingen stellen in samenwerking met het de DDAFA Foundation en het Bureau voor Kunstprojekten in Almere momenteel een programma op rondom DDAFA. Dat programma wordt per 1 mei 2016 bekend gemaakt. O.a. de kunstenaar Kees de Groot van Planet Art, heeft zich als curator aan DDAFA verbonden, evenals V2, Joke Brouwer en Gaby Wijers van het LIMA.

Door het Almere Cultuurfonds is een startbedrag voor DDAFA beschikbaar gesteld. Over verdere fondswerving, die voor het realiseren van DDAFA belangrijk is, volgt nader bericht.

DDAMA/Dutch Digital Art Museum Almere

De plannen met digital art blijven niet steken in de digital Art Fair Almere. DDAFA moet een opstap worden naar DDAMA, een Dutch digital Art Museum Almere.

Almere heeft al jaren geen museum meer. Voor een jonge stad met 200.000 inwoners kan dat niet. Digital art sluit aan bij een jonge bevolking als die van Almere.

Nader bericht daarover volgt.

Drs. Christine van Stralen, initatiefnemer, ontwikkelaar

Voorzitter DDAMA Foundation

Penningmeester, Harro Dikkeboom, partner accountant RA Baker Tilly Berk, Almere, Amsterdam e.a.

Secretaris, Mr. H.A. (Hans) Rispens, advocaat, Van der Woude Gase Advocaten, Almere

Ir. Ger Bakker, voormalig directeur/eigenaar Unet BV, Almere

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.