De Kemphaan

Zomerexpositie op stadslandgoed de Kemphaan tot en met 10 september
kemphaan

Voor het tweede jaar organiseert het Bureau voor Kunstprojekten ‘Sculptuur Kemphaan’ op stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Tot en met 10 september zijn in en rondom natuurcentrum het Eksternest allerlei bijzondere beelden te zien. Het thema is dit jaar ‘Outdoor Living’.
De benaming ‘Outdoor Living’ is ontleend aan een expositie van de kunstenaar Werner Brinkhof, die van de filosofie uitgaat dat er in principe geen verschil tussen binnen en buiten is. Van hem is een speciale expositie ingericht in het Eksternest. Als eyecatcher voor de tentoonstelling dient het werk van de kunstenaar Albert Geertjes, te zien langs de Waterlandse Weg, met als titel: ‘Picknick in Zeeland’.
Bij het thema ‘Outdoor Living’ staat de relatie tussen kunst en natuur centraal. Het thema verwijst onder andere naar architectonische en binnenhuisarchitectonische vormen, die in de jaren ’80 als nieuwe vormen van figuratie in de beeldende kunst opkwamen. De wisselwerking tussen binnen en buiten, de integratie van natuur en ruimtelijke structuren en de positie van de mens daarin.

Exposanten
De deelnemende kunstenaars zijn Werner Brinkhof, Martijn van der Kant, Albert Kramer, Katrien Vogel, Albert Geertjens, Tamara Karsdorp, Marinel Vieleers, Jos Kruit, Joep van Lieshout, Harm Hasenaar en het kunstenaarsinitiatief uit Almere Artiem, bestaande uit Hans Berkhout en Florian Haeck.

Activiteitenprogramma
De beelden in de tuinen rondom het Eksternest zijn elke dag te bekijken. De beelden in het gebouw zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren en te bezoeken.
Op zondag 30 juli, 13 augustus en 20 augustus van 13.00 tot 16.00 uur zijn er bijzondere activiteiten in het kader van de beeldenexpositie. De expositie in het Eksternest is dan ook geopend. Op zondag 30 juli zijn er 3 sessies tekenjammen van elk 45 minuten door de kunstenaars van Artiem, Florian Haeck en Hans Berkhout. Dit in wisselwerking met de muzikant Roelof Rosenthal, die oude muziekinstrumenten bespeelt zoals luit, percussie en doedelzak.

Locatie
De karakteristieke combinatie van moderne architectuur en de groene omgeving waar Almere om bekend is, wordt weerspiegeld in het stadslandgoed de Kemphaan. Een bijzondere locatie waar de kunstenaars zich in de parkachtige omgeving kunnen uitleven en het landgoed omvormen tot beeldentuin. Het door landschapsarchitect Kees Hund aangelegde landgoed met waterpartijen en beplanting vormt het prachtige decor voor deze expositie. Een ander deel van de expositie komt tot zijn recht in het door de architect Bas ten Brinke ontworpen Eksternest.

Sponsors
Deze expositie zou onmogelijk zijn geweest zonder de financiële sponsoring en sponsoring in goederen en diensten door de volgende bedrijven en instellingen: ING Bank, Fortis Bank, Jorritsma Bouw BV, Pioneer, Bogaart Groep, Securicor, Knipscheer BV, Holwerda Verhuizingen BV en de Reclassering.
Het concept van de expositie, de keuze van de kunstenaars en organisatie is in handen van het Bureau voor Kunstprojecten, Almere, in samenwerking met natuurcentrum het Eksternest.